*

Sunday, 17 September 2017

Gunung Panti, Kota Tinggi, Johor

Assalamualaikum. 16 September 2017, destinasi ku seterusnya hiking Gunung Panti.  Gunung Panti yang terletak berhampiran dengan Kampung Lukut, Kota Tinggi, Johor dan hanya beberapa kilometer sebelum Resort Air Terjun Tinggi. Gunung Panti mempunyai ketinggian setinggi 456 meter (1,498 kaki). 


Pada jam 8.30 pagi kami seramai 14 orang berkumpul di simpang tiga, sisi jalan ke Air Terjun Kota Tinggi. Menjadi kebiasaan kita orang sebelum memulakan xpdc, dimulakan bacaan doa dan senaman bagi pemanas badan.
Untuk sampai ke kaki gunung kita orang kena melalui kebun dusun. Kalau korang pergi tanpa permit korang tidak dapat melepasi kawasan ini kerana pemilik kebun tidak membenarkan melalui kawasan mereka. Mujur group kita orang memang ada kelulusan dari Jabatan Pelilitan Hutan untuk memulakan pendakian.Gunung Panti mempunyai hutan Dipterokarp Bukit. Terdapat banyak flora di gunung ini yang mempunyai nilai perubatan.  

  
Lauan Trek Gunung Panti boleh dikatakan santai, pemukaan tanah yang lembab dan becak jika waktu hujan. Agak licin so kena berhati….
  Yang best nya kalau hiking dengan group kita orang,  JGL Traking ni. guide akan tunggu so korang tak risau kena tinggal...
Kalau korang nk tau Gunung Panti ni terkenal dengan Pacat. Untuk persediaan awal aku dah siap sapu losen Autan. Sangat bagus… sekor pacat pun tak berani hinggap kat kaki aku… 


hihi...  Kejap-kejap tengok kaki sebab takut pacat hinggap....


Sangat membantu. Kompom pacat tak gigit... murah je RM4.50 korang boleh cari di kedai-kedai jual jamu...
100 meter akhir sampai ke puncak gunung. Kalau korang nak tau lokasi ni la yang di nanti-nanti oleh semua hiking yang mendaki ke Gunung Panti. Trek berbatu, berlumut dan tinggi mencanak 90 darjah hingga ke puncak. Sukar tapi menyeronokkan bila korang berjaya panjat dan turun melalui batu-batu ini. 


 
  
Pemukaan puncak yang luas di penuhi pokok renek, redup, udara nyaman dan segar. 


Di puncak gunung. 


 Turun gunung jam 2.30 petang.


3 comments :

  1. thanks.....info yg baik...dimana boleh dptkan permit..online atau post renjer berdekatan pintu masuk....

    ReplyDelete
  2. wassap kak jie, 0177290069. nnti kak jie bagi no member yang uruskan permit. kana mohon permit awal sebelum tarikh hiking.

    ReplyDelete
  3. Berapa jam hike utk sampai peak?

    ReplyDelete