*

Sunday, 8 October 2017

Tasik Biru Kangkar Pulai


 
Assalamualaikum,7 Oktober 2017 aku cuba menjejaki Tasik Biru di Kangkar Pulai yang menjadi Viral waktu ini. Jom kita jelajah…..
Tasik Biru terletak di Bandar Baru Kangkar Pulai. Berjalan kaki sejauh 1 km melalui lading kelapa sawit dan dalam 50 meter mendaki akan sampai dipuncak. 


 Laluan masuk ke melalui kuari untuk sampai ke parking kereta  selepas palang besi ikut jalan sebelah kanan


 lalu ladang sawit
Melalui puncak bukit ini akan Nampak pemandangan Tasik Biru.   
Di atas puncak bukit ada 2 laluan, ke kanan menuruni bukit akan sampai ke kaki Tasik Biru. Manakala sebelah kanan ada lalulan jalan kebun dan berbukit denai sejauh 7 km menyusuri lereng bukit untuk sampai kembali ke Tasik Biru. 

Lalu kanan trek 5 km akan jumpa 2 empangan, 
lalu kiri masuk menuruni bukit akan sampai ke lurah Tasik biru. Untuk yang gemarkan sukan lasak, hiking or berbasikal boleh melalui trek sejauh 7 km. Trek owesome …. Laluan kebun kelapa sawit, hutan muda, semak belukar, berbukit jeram… best.


Untuk exit Tasik Biru korang akan jumpa 2 tasik empangan. Kat sini banyak ikan, pantang di campak roti pasti ikan akan datang mengerumun dengan rakus.

Menyusuri tepi tasik untuk sampai ke empangan ke 2. Dari empangan ke 2 mendaki bukit, semak dan berteping tinggi baru la akan jumpa Lurah Tasik Biru.  

Last akan jumpa kembali jalan pertama dan kluar dari Tasik Biru.

Boleh dikatakan separuh perjalanan mengelilingi bukit tepian Tasik Biru.sekian

 1 comment :