*

Sunday, 28 April 2013

Riadah Hujung Minggu: Hutan Lipur Gunung Pulai
Nuffnang Ads


 
 
 
27 April 2013 aku bersama anak2 ke Hutan Lipur Gunung Pulai yang terletak, di Pekan Nenas, Pontian, Johor. Bagi mengawasi dalam aspek keselamatan, my hubby kesayangan aku tentulah turut sama.

 
 


Kau orang tentu ingat, pada Disember 2001, kita telah di kejutkan dengan Satu tragedi tanah runtuh di Hutan Lipur Gunung Pulai (klik untuk berita selanjutnya).Untuk makluman kau orang, Hutan Lipur Gunung Pulai ini masih belum di buka sehingga kini. Tetapi biarpun ditutup, masih ramai yang berkunjuung ke sini, termasuklah aku…hehheh…So, untuk faktor keselamatan, aku bersama anak2 bermandi-manda di kaki gunung sahaja. Malas nak menapak sampai tingkat satu…sbb kenderaan tidak dibenarkan sampai ke atas, kena packing di kaki gunung sahaja.

 
 
 


Aku memang suka tempat2 macam ni, melihat suasana damai dan tenang..pohon2 menghijau,  mendengar deruan air yang mengailir tanpa henti…. Jauh dari kesibukan dan kebisingan kota… memang tenang dan damai…


 

 

Anak2 seronokan mandi-manda, disamping itu aku tidak lupa menerapkan pemahaman dalam aspek konservasi iaitu melestarikan atau melindungi alam kepada anak2 aku.

 

Di sini banyak khazanah alam amat yang perlu dijaga, khususnya mengekalkan persekitaran alam serta mengaja kebersihannya. Sebab itulah kita kena mendisiplin diri terutamanya anak2. Pembuangan sampah yang merata2 akan menagikatkan pemusnahan tumbuhan, inilah yang  harus diterap ke dalam minda generasi ini agar tahu menghayati dan menghargai ciptaan serta kurniaan Illahi…

 
 
 


 
 
Gambar yg sempat aku snap...
 
heheheh...sekali sekala berkubang seronok juga....
 


 

Nuffnang Ads
 

No comments :

Post a Comment