*

Friday, 5 April 2013

CONTOH KAEDAH MENJAWAB SOALAN UNTUK BAHAGIAN III: UNDANG-UNDANG UMUM (KPSL N27)

Soalan 1 (a)

(a) Haris seorang warganegara Malaysia telah berkahwin dengan Katie, seorang warganegara British di United Kingdom pada tahun 1990. Berdasarkan kepada perlembagaan  persekutuan, bolehkah isteri haris memohon untuk menjadi warganegara Malaysia dan apakah syarat-syarat yang  perlu dipenuhi oleh isterinya? (6 markah).


JAWAPAN:

Boleh.
Syarat-syarat:

a) Katie telah bermastautin di Persekutuan sepanjang tempoh dua tahun sebelum daripada tarikh permohonan dan Katie berniat hendak bermastautin secara tetap di Persekutuan; dan

(b) bahawa Katie adalah berkelakuan baik.Ini adalah merujuk kepada Perlembagaan Persekutuan, Bahagian 3, Bab 1 Perkara 15 Fasal (1) (a)dan (b).

atau

 
Soalan 1 (b)

(b) Sekiranya permohonan Katie untuk menjadi warganegara Malaysia diluluskan oleh kerajaan persekutuan, bilakah Katie boleh didaftarkan menjadi warganegara Malaysia?(5 markah)


JAWAPAN:

Katie boleh didaftarkan menjadi warganegara Malaysia sehingga ia telah mengangkat sumpah yang dinyatakan dalam Jadual Pertama Ini adalah merujuk kepada Perlembagaan Persekutuan, Bahagian 3, Bab 1 Perkara 18 Fasal (1).


Soalan 1 (c)

c) bilakah secara rasminya Katie boleh menjadi warganegara dengan cara Pendaftaran?(5 markah)


JAWAPAN:
Katie secara rasminya boleh menjadi warganegara Malaysia mulai dari hari ia didaftarkan sedemikian itu. Ini adalah merujuk kepada Perlembagaan Persekutuan, Bahagian 3, Bab 1 Perkara 18 Fasal (3).


Soalan 1 (d)

(d) Encik Wagiman yang berasal dari Indonesia telah memperolehi kewarganegaraan Malaysia secara perakuan masukan pada tahun 2001. Selepas memperolehi kewarganegaraan, beliau telah kembali ke Negara asalnya dan tidak kembali ke Malaysia sehingga sekarang. Sepanjang ketiadaannya, tiada sebarang berita diperolehi daripada beliau. Adakah kerajaan persekutuan boleh dan mempunyai sebarang peruntukan untuk melucutkan kewarganegaraan beliau di bawah perlembagaan persekutuan? (5 markah)


JAWAPAN:
Boleh.

Ini adalah merujuk kepada Perlembagaan Persekutuan, Bahagian 3, Bab 2 Perkara 25 Fasal (2) (a) dan (b) yang menyatakan bahawa ...

 

Soalan 1 (e)

e) Atas permintaan kerajaan persekutuan, kerajaan negeri Selangor telah bersetuju untuk memberikan buat selama-lamanya sebidang tanah kerajaan negeri yang telah di rizabkan sebelum itu bagi maksud kegunaan kerajaan persekutuan. Walau bagaimanapun kerajaan persekutuan telah diminta oleh kerajaan negeri Selangor supaya membayar premium tanah tersebut terlebih dahulu. Jelaskan bagaimana kaedah penentuan bayaran premium tanah yang perlu dibayar oleh kerajaan persekutuan kepada kerajaan negeri Selangor. (5 markah)

JAWAPAN:
Kaedah penentuan bayaran premium tanah hendaklah sama banyak dengan nilai pasaran tanah itu dikurangkan dengan....


(a)...
(b)...

Ini adalah merujuk kepada Perlembagaan Persekutuan, Bahagian 6, Bab 4 Perkara 85 asal (2) (a) dan (b).

Sumber: Herwan Hassan

9 comments :

 1. salam..thanks sis coz sharing info untuk paper undang2..sy amik exam lg 2 weeks..harap2 dipermudahkan..

  ReplyDelete
 2. salam, kalau ada contoh soalan dan jawapan kpsl share ya...amahrinah@gmail.com. terima kasih u the best

  ReplyDelete
 3. salam...mohon share ye :)

  ReplyDelete
 4. Salam sis, boleh tak emailkan saya soalan dan jawapan kertas 1, 2 dan 3 tahun 2012 dan 2013. dianaahmad53@gmail.com

  ReplyDelete
 5. assallamualaikum..sekiranya ada contoh soalan & jwpn,mohon email pada saya... asdaieda@gmail.com..tkasih...

  ReplyDelete
 6. assalam sis... ada tak contoh-contoh soalan peperiksaan kpsl untuk penolong pegawai tadbir n29. kalau ada boleh tak kalau saya nak. mohon kalau sis dapat emailkan pada saya ye.. ni email saya mawarmaya78@gmail.com

  ReplyDelete
 7. As salam sis, boleh x emel kat saya contoh soalan dan cara menjawab dgn betul bah. 3..yati@kpkt.gov.my. tq

  ReplyDelete