*

Wednesday, 18 July 2012

SOALAN KPSL (BAHAGIAN 111: KOD 3001C)



BAHAGIAN 111 (KOD 3001C: UNDANG-UNDANG UMUM)
Mengandungi enam (6) soalan dan calon diminta menjawab empat (4) soalan sahaja dalam masa 2 jam.

Soalan 1
a)            Norika Fujiwara dilahirkan di Tokyo hasil pernikahan ibunya Puan Nana Ika seorang rakyat Malaysia dengan bapanya seorang jurutera syarikat multinasional warganagera Jepun. Pada 14 Februari 2012, ketika berusia 4 tahun, Norika Fujiwara telah dibawa kembali ke Malaysia oleh ibunya setelah bercerai dengan bapanya di Jepun. Puan Nana Ika telah membawa Norika Fujiwara ke Pejabat Pendaftaran Negara di Putrajaya, memohon kewarganegaraan Malaysia bagi anaknya itu.

Sebagai seorang Pegawai Pendaftaran, jelaskan status kelayakan Norika Fujiwara untuk memohon kewarganegaraan Malaysia dengan cara kuat kuasa undang-undang dan berikan justifikasinya.
(9 markah)

b)            Encik Klam Kar Bord sekeluarga telah tinggal selama dua (2) tahun di Chrisrchurh sebagai memenuhi syarat untuk memperolehi taraf pemastautin tetap di New Zealand. Setelah Berjaya memperolehi taraf pemastautin tetap New Zealand itu, Encik Klam Kar Bord sekeluarga telah pulang semula ke Malaysia untuk menjalankan tanggungjawab sebagai pengundi dalam Pilihanraya Umum yang lalu.

Walau bagaimanapun, pihak Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia telah membatalkan hak Encik Klam Kar Bord sekeluarga untuk mengundi atas sebab Kerajaan Malaysia dengan perintah mahkamah telah pun melucutkan hak kewarganegaraan Persekutuan mereka. Encik Klam Kar Bord tidak berpuas hati dan bercadang untuk mencabar keputusan Kerajaan Malaysia tersebut.

Jelaskan sama ada wujud sebarang prima facie yang boleh menjadi asa kepada Encik Klam Kar Bord bagi mencabar keputusan Kerajaan Malaysia melucutkan hak kewarganegaraan Persekutuannya. Nyatakan yang berkaitan.

(8 markah)



c)            Puan Kristina yang mengikuti suaminya bertugas di Brussels, Belgium telah pulang ke Malaysia untuk melahirkan anak sulung mereka dengan menaiki pesawat Lufthansa, sebuah syarikat penerbangan Jerman. Tanpa diduga, tiba-tiba Puan Kristina mengalami sakit perut dan telah melahirkan seorang bayi lelaki dalam pesawat berkenaan ketika berada di ruang udara Thailand.



Sila jelaskan nama Negara yang akan didaftarkan sebagai tempat kelahiran bayi lelaki Puan Kristina dan berikan justifikasinya berdasarkan Perlembagaan Persekutuan berhubung penetapan Negara tersebut.



(8 markah)





Soalan 2



a)            D.Y.M.M. Yang Di Pertuan Agong dijaualkan menjalani pemeriksaan kesihatan di Washington, Amarika Syarikat mulai 27 Jun 2012 hingga 6 Julai 2012. Setelah itu Baginda akan terus berangkat ke Mekah, Arab Saudi untuk menunaikan umrah sebelum kembali ke Malaysia pada 13 Julai 2012.



Berdasarkan Perlembagaan Persekutuan, apakan tindakan tertentu yang perlu dilakukan oleh D.Y.M.M. Yang Di Pertuan Agong sebelum baginda berangkat meninggalkan Malaysia dan berikan justifikasi tindakan tersebut.

(6 markah)



b)            Terdapat tiga (3) keadaan yagn menyebabkan seseorang Raja sesebuah Negeri dalam Malaysia tidak layak untuk dipilih memegang jawatan Yang Di Pertuan Agong.



Nyatakan tiga (3) keadaan tersebut.

(9 markah)



c)            Nyatakan jumlah undi Majlis Raja-Raja yagn mencukupi untuk memecat Yang DiPertuan Agong.



(5 markah)



d)            Semua Raja bagi Negeri-Negeri dalam Malaysia menerima gaji sebagai mana diperuntukkan oleh Pelembagaan Negeri masing-masing.



Jelaskan saman ada seseorang Raja masih boleh diberikan gaji sebagai mamn diperuntukan oleh Pelembagaan Negeri setelah dilantik menjadi Yang Di Pertuan Agong.

(5 markah)





Soalan 3



Encik Asri berumur 30 tahun telah meninggal dunia dalam perkhidmatan sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik. Taraf jawatan beliau adalah tetap dn telah berkhidmat selama empat (4) tahun serta telah disahkan dalam perkhidmatan sebulan sebelum beliau meninggal dunia. Beliau meninggalkan seorang balu dan seorang anak lelaki berusia lima (5) tahun.



a)            Adakah Encik Asri layak diberikan taraf sebagai seorang pegawai berpencen? Berikan alas an anda?

(8 markah)



b)            Balu dan anak lelaki Encik Asri juga layak diberikan faedah-faedah persaraan atau apa-apa pampas an terbitan. Nyatakan sebabnya. Tempoh pemberian dn jumlah pencen terbitan tersebut.

(7 markah)



c)            Nyatakan keadaan yang boleh memyebabkan faedah persaraan yang diberikan kepada balu dan anak tersebut terhenti.

(10 markah)




Soalan 4



Senar berikut merupakan beberapa kategori tanggungan kepada seorang penjawat awam yang telah diberikan taraf sebagai pegawai berpencen:



i.         Anak permpuan berumur 12 tahun.

ii.       Anak lelaki berumur 20 tahun tetapi telah berkahwin.

iii.      Anak cacat anggota kekel berumur 45 tahun

iv.     Janda

v.       Balu yang telah berkahwin semula sebulan selepas penjawat awam itu meninggal dunia.



Daripada senarai di atas, nyatakan:



a)            Siapakah yang layak unutk diberikan pencen terbitan? Berikan alas an anda.

(22 markah)



B)            Siapakan yang tidak layak diberi pencen terbitan?

(3 markah)




Soalan 5



a)          Encik Amran seorang warganegera Bangladesh telah diambil berkerja sebagai buruh oleh Syarikat Bina Murni Sdn. Bhd. Melalui permit kerja yang dikeluarkan oleh Jabatan imigresen kepadanya.



Adakah Encik Amran boleh mencarum kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)? Nyatakan alas an anda.

(9 markah)



b)          Encik Salam mengusahakan perniagaan sendiri iaitu dengan membuka gerai makan di hadapan rumahnya. Beliau memperolehi pendapatan secara purata sebanyak RM5,000.00 sebulan.



Adakah Encik Slam boleh mencarum kepada KESP? Nyatakan alasan anda.

(8 markah)



c)          Puan Salmah telah diambil bekerja oleh Dato’ Norimah sebagai pembantu rumah. Beliau telah dibayar gaji sebanyak RM700 sebulan.



Adakah Puan Salmah boleh mencarum kepada KWSP? Nyatakan alasan anda.

(8 markah)







Soalan 6



Encik Kamaruddin baru dilantik sebagai Pembantu Tadbir (Kewangan) di kemantarian Pelajaran Malaysia pada 1 Februari 2012. Beliau yang menerima gaji sebanyak RM850.00 sebulan telah diminta membuat caruman kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melalui potongan gaji.





a)            Mengapakah Encik kamaruddin perlu mencarum kepada KESP?

(9 markah)



b)            nyatakan kadar caruman yang perlu dibayar oleh Encik Kamuruddin kepada KWSP.

(7 markah)



c)            Jelaskan dalam keadaan manakah Encik Kamaruddin boleh mengeluarkan kesemua carumannya dalam KWSP?

(9 markah)









               

45 comments :

  1. pls bg tips cara menjawab bg cth soalan KPSL di atas...

    ReplyDelete
  2. Permohonan Exam KPSL N27 sudah dibuka....
    Siapa yang nak kompilasi past year soalan + jawapan dari thn 1995-2012
    (bah a,b & c) can pm / email me premidharma@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. tqvm for sharing..really appriciate..tlg emel ke sy leh..template_t@yahoo.com

      Delete
    2. saya nk soalan soalan tahun 1995 - 2012 beserta jawapannya. pls email to jamaiah80@gmail.com

      Delete
    3. email kat sy boleh?
      syamimi.karmadi@jpa.gov.my
      terima kasih...

      Delete
    4. tolong emelkan jawapan kepada saya. tq
      sabri.kestar18@yahoo.com

      Delete
    5. boleh emailkan pada nurritabahran@yahoo.com.my

      Delete
    6. mohon emailkan untuk saja jgk nurr_dehearty@yahoo.com

      Delete
    7. email kan kat saya jugak fuadmohd06@gmail.com

      Delete
    8. email kt saya..juga mola_nm@yahoo.com.my

      Delete
    9. mohon email kat saya juga sbb dah 8 kali ambil untuk kertas undang-undang ni sahaja yang masih belum lulus..tinee07_shams@yahoo.com.my

      Delete
    10. saya pun nak juga..pls emel saya raniagurlz85@yahoo.com...thank you

      Delete
    11. mohon email dkt saya jawapan paper undang2 ..... aziah_wafiey@yahoo.com terima kasih...

      Delete
    12. mohon email pada saya... nad.millia.naddy@gmail.com tq..

      Delete
    13. minta jasa baik untuk emailkan soalan serta jawatan bagi soalan kpsl 27 kertas III. thank you so much...nitha

      Delete
    14. Tlg email jwpan undang2 ke malina _am@yahoo.com. Tq

      Delete
    15. tlg email jawapan undang2 ke jba0027@yahoo.com. Tq




      Delete
    16. tlg email kpd pu3arisyanazira@gmail.com. terima kasih keran sudi berkongsi....

      Delete
    17. Terima kasih kerana ingin berkonsi ..Minta email kepada saya- hayazul@yahoo.com contoh soalan dan jawapan ye

      Delete
    18. Terima kasih kerana sudi berkongsi, Sharing is Caring!....
      Mohon email kepada saya anitasanie@yahoo.com
      Soalan dan jawaban tahun 2000 -2012.
      Terima Kasih.

      Delete
    19. bleh saya dapat kan set soalan n jawapan

      Delete
    20. sis, boleh tolong emel kat saya jugak..mary_ann8327@yahoo.com.my..tq sis

      Delete
    21. saya juga mohon puan emailkan kat saya boleh tak norsaadah.sidek@jpm.gov.my.tq

      Delete
  3. ada tak untuk soalan kpsl naik gred n11..

    ReplyDelete
  4. email kan kat saya jugak fuadmohd06@gmail.com

    ReplyDelete
  5. tolong emailkan saya jawapan paper undang2.... a_devis@yahoo.com tqvm

    ReplyDelete
  6. Email kan.saya jawapan kertas 3001ABC.......ismailmohdzaini@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. Email kan sya jawapan bhgan 1 bhgian 2 dan bhgian 3.. second time nk amik ni... tahun lps kandas.. tolong ye...

    ReplyDelete
  8. email pada saya zainy@unisza.edu.my soalan dan kalau ada jawapan cara menjawab sekali ye?TQ

    ReplyDelete
  9. Mohon emailkan kepada saya k_moon81@yahoo.com
    Thank u...

    ReplyDelete
  10. salam, mohon email kepada sya juga...dah masuk tahun kedua ambi masih blm lulus juga..
    permatakuputra@gmail.com
    terima kasih.

    ReplyDelete
  11. salam. mohon emailkan kepada saya jugak. dah byk kali ambik tapi x lulus jugak. comedoh@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. as salam... mohon emailkan cara menjawab dan contoh2 soalan dan jawapan pada siti_watie04@yahoo.com. TQVM.

    ReplyDelete
  13. As salam... Mohon emailkan cara menjawab dan contoh2 soalan beserta jawapan kepada maria_rman@yahoo.com
    TQVM...

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. salam..mohon emailkan kepada saya contoh soalan beserta jawapan bahagian 3 undang2 umum..tq

    ReplyDelete
  16. salam mohon emelkan soalan dan jawapan kpsl n27 bahagian 2 dan 3 ker .....anakuzanie@yahoo.com

    ReplyDelete
  17. salam mohon emelkan soalan dan jawapan kpsl n27 bahagian 2 dan 3 ker .....anakuzanie@yahoo.com

    ReplyDelete
  18. As'salam mohon email ke lizardmacho_85@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. Tlg emailkan juga ke sengeh84@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Terima Kasih atas perkongsian... saya mohon copy ya... save di laptop buat rujukan... semoga Allah mengurniakan rezeki yang x putus buat Puan...tq

    ReplyDelete
  21. tolong emailan pd saya jugak yer.... ieyla_5254@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  22. Boleh x tlg emailkn contoh soalan ni?
    Sgt2 memerlukan..
    farwinayusuf@yahoo.com

    ReplyDelete