*

Thursday, 29 March 2012

Melancong di Vietnam


Aku nak story sikit sepanjang aku melancong di Vietnam 3 hari 2 malam.

Kita orang seramai 6 orang berlepas dari LCCT Kuala Lumpur jam 2.45 petang dan sampai di Lapangan Terbang Ho Chi Minh City, Vietnam jam 4.20 petang. Penerbangan kira-kira 1 jam 35 minit sahaja. Setibanya di Lapangan Terbang Ho Chi Minh City kita orang telah disambut oleh pemandu pelancong di puntu ketibaan.

Kita orang telah di bawa berjalan-jalan sekitar Bandar Ho Chi Minh City (HCMC) atau dikenali juga dengan nama Saigon merupakan satu tempat yang amat menarik untuk dilawati. Apabila kita melihat sekeliling seolah-olah kita lupa bahawa Negara ini pernah musnah di kencah peperang. Actually bandar diorang dah pesat membangun begitu juga dengan petumbuhan ekonominya. Infalasi di Viet Nam adalah yang tertinggi. Oleh kerana gaji dan upah di Negara ini terlalu rendah maka rakyat Viet Nam tidak mampu menanggung kos sara hidup yang semangkin tinggi.











 
Kebanyakan penduduk di Viet Nam menggunakan motorsikal sebagai pengangkutan utama dia orang. Sepanjang perjalanan yang kita orang lihat, jalan raya amat sesak. Tapi yang hairannya sepanjang dalam perjalan tak de pulak yang accident walaupun kenderaan bersempang siur dan berasak-asak lalu di jalan raya.










 


Makan malam kita orang di Sai Gon Seri Penang (Makanan Halal). Kita orang Check In di Hoang Phu Gia Hotel. Yang bestnya bila melancong kat luar negara ni, kita orang di layan macam orang-orang kaya pulak. Ialah, apa tak nya kat sini kita orang jadi jutawan… heheheh… tempat tinggal dan makan semuanya ekslusif. (makan minum, pengangkutan dan hotel semuanya termasuk dalam pakej).








Hari ke dua: Selepas sarapan pagi kita orang di bawa melawat ke tempat bersejarah, Chu Chi Tunnels tempat peninggalan perang Vietnam-Amerika (ermmm…Negara akupun ada sejarah tersendiri) Tapi dah termasuk dalam pakej, layan je le… kat sini ada bermacam-macam cenderahati. Ada juga aku beli boom tangan, peluru senapang, peluru pistol (pemetik api) dan Jet Perang (semua di perbuat dari tembaga), tapi sayang semuanya kena rampas semasa di Imigresen. Rugi..rugi…kalau kau orang pergi ... jangan beli benda-benda tu..











Selepas makan tengahari di Bon Mua, Nha Hang. kita orang singgah di Musulmane Mosquee untuk bersolat.

. Dong Du StreetSebelah petang pula kita orang di bawa membeli belah di sekitar Ho Chi Minh City (HCMC). HCMC sudah mula dikenali ramai sebagai syurga membeli belah seperti Indonesia. Antara tempat yang kita orang ber shopping di kedai Ustazah Hjh. Basiroh Hj. Aly, Daina’s collection dan Ben Thanh Market Saigon. Harga barangan yang sangat berpatutan disamping kualiti yang ternyata baik jika dibandingkan dengan barangan-barangan dari Negara China dan Indonesia, di Viet Nam memang murah dan berbaloi








Penduduk di Viet Nam ni apa-apa kerjapun dia orang buat, yang penting boleh mendapatkan duit. cuba tengok gambar yang aku rakamkan ini... mulanya aku tak terfikirpun, tapi rupa-rupanya dengan timbang disisinya dia boleh mendapat pendapatan...


Makan malam kita orang di Sai Gon Seri Penang, masakan di restoran ini memang sedap…



Hari ke tiga: Selepas sarapan pagi kita orang bertolak ke Mekong Delta. Perjalanan ke sana kira-kira 2 jam 30 minit dengan menaiki bot..
























Makan tengah hari kita orang di Halal Mekong. Bergerak semula ke HCMC, bersolat di Musulmane Mosquee kemudian kita orang dibawa juga ke tempat-tempat membeli belah di Cho Bent Tay Market yang biasanya hanya diketahui oleh orang tempatan di mana harga adalah lebih murah dan terdapat barangan-barangan yang unik dan tidak didapati di tempat-tempat lain.



Jam 8 malam kita orang dah berkumpul untuk pulang ke Malaysia. Good by Viet Nam...

Kita orang selamat berlepas dari Lapangan Ho Chi Minh City ke LCCT Kuala Lumpur jam 11.45 malam..
Walaupun seronok melancong di negara orang, Malaysia tetap di hati..











53 comments :

  1. Assalam,
    saya nk mohon no contact tour guide kesana.
    ni no contact saya
    0105198986

    ReplyDelete
  2. Boleh saya dapatkan number tour guide di sana? ni no contact saya 0172389243. As soon as possible, huhu

    ReplyDelete
  3. Boleh share number tour guide x? Ni no sy 0167706934 plan nk pegi next year. Tq

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum boleh tak saya nak nombor tour guide kat sana... saya nak plan hujung tahun ni nak pg kat sana... terima kasih harap dapat membantu ni email saya rahil_lah@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. saya pun nk ke sana,boleh share number tour guide?? pls email to jeejoun@yahoo.com

    ReplyDelete
  6. salam..bleh nak mintak no tpn tour guide..boleh email ke are_yin882004@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. salam,saya pun nk ke sana,boleh share number tour guide?? pls email to mmoshi3@yahoo.com, tqvm....

    ReplyDelete
  8. as salam...blh email no tepon tourist guide tak? easy_um@yahoo.com..thanks for share tempat tempat menarik kt sane..

    ReplyDelete
  9. salam. boleh tak saya nak no tour guide? zalehazainal91@gmail.com
    tgvm

    ReplyDelete
  10. salam...boleh tak beri no tour guide saya nak kesana bulan 4 ...ni email saya hasnahptg@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. salam sis.. blh sharekan no contact tour guide x? berminat utk pegi jgk.. tq.. ni email sy: sha84sha@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. Assalam,boleh share no contact tour guide x?email dausmohd89@ymail.com..tq

    ReplyDelete
  13. Assalam..nk mohon contact no guide. email akak. aminahsakio@yahoo.com. Syukran

    ReplyDelete
  14. boleh emailkn no tourist guide: jayjay.j13@gmail.com

    ReplyDelete
  15. salam

    boleh emailkn no tourist guide - mohdashrof@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam
      boleh emailkan no contact tourist guide - oramlah@gmail.com

      Delete
  16. salam..blh emailkan no contact tourist guide nzi56@yahoo.com

    ReplyDelete
  17. sis..nak mintak no ke emel tour guide kat sana..... laila0983@gmail.com

    tq sis

    ReplyDelete
  18. Salam,

    Nak mintak email atau no tourist guide. Tlg email eza1975@yahoo.com

    ReplyDelete
  19. salam sis...boleh emelkan no tourist guide kat sana..ini emel saya..aiyyu_rahayu@yahoo.com..atau sis boleh tlg msg ke hp no saya skali...0123726757..tq sis.

    ReplyDelete
  20. salam sis,boleh email saya tour guide yg sis pergi tempohari?email saya:sakinahsamsu@gmail.com

    ReplyDelete
  21. salam..menarik..boleh minta email saya guide yg sis pergi tempoh hari...email saya: long5124@gmail.com

    ReplyDelete
  22. Salam. Boleh bg contact details your tourist guide? Nd flight tix sis beli sendiri ke? Thanx!

    ReplyDelete
  23. Salam...best la dapat pergi Vietnam...saya pergi tahun 2011. Samalah tempat yang dilawati tu. rasanya kalau semua pelancong yang pergi sana tourist guide akan bawa tempat yang sama. Apapun bila baca coretan ni dapat imbas kembali kenangan manis.TQ kak zi sebab dimemorikan di sini.. Yessss betul..kainnya semua murah. saya beli banyak lepas tu balik jual. uiiih laku sesangat. Pastu sempat lagi tempah baju tradisional wanita Vietnam, masatu pi market shopping beli kain. Tempah pakaian drp kain chiffon siap ada gambar lagi...reganya murah pilih je nak design macam mana...diorang akan buat...tinggal deposit separuh...tinggal no tel dan nama hotel...kul 8.00 lebih diorang pegi hantar kat hotel... Ada kesempatan nak pegi lagi :-)

    ReplyDelete
  24. wsalam... Kak G mmg suka buat coretan tentang kehidupan dan perjalanan, mmg seronok pergi ke negara orang... selain daripada bershoping kita dpt menimba ilmu dan lihat cara kehidupan di tempat lain... terima kasih sbb sudi baca coretan kak G....

    ReplyDelete
  25. Puan nak minta no tourist guide..ni no tel saya 0124127253..or email ezad6587@yahoo.com...terima kasih kak

    ReplyDelete
  26. salam.boleh puan bagi no tel tourist guide kat sana?sms sy,0133445833
    tq.

    ReplyDelete
  27. as salam.. mohon no tel tourist guide / travel agen.. email ke shimnr74@gmail.com

    ReplyDelete
  28. As Salam Puan..boleh emel no telefon tourist guide..e-mel:manapjapar@yahoo.com

    ReplyDelete
  29. Salam..sy nk no tour guide dsna blh?? Email..fatinfarehah@rocketmail.com

    ReplyDelete
  30. Askm...boleh no tourist guide di sana Ho Chi Minh...saya akan ke sana pada November nanti 2013...0134574453 dan email saya mudna_65@yahoo.com.sg

    ReplyDelete
  31. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  32. salam...
    nak minta nama, no tel guide tour.... nak berurusan dengan sapa? transport guide tou boleh urus sekali ke?
    emel gpbskjb@gmail.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  33. salam, nak minta no tourist guide di sana boleh? email saya shah_ril.ramli@yahoo.com
    phone 013-4058978

    ReplyDelete
  34. salam...
    nak minta nama, no tel guide tour.... transport guide tou boleh urus sekali ke?
    emel norlyilmar69@yahoo.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  35. salam. saya nak minta nama. no telefon dan email tourist guide kat sana. rancang nak pergi dengan suami pada penghujung tahun ni. terima kasih. email saya srohana@rmp.gov.my

    ReplyDelete
  36. Salam, saya nak minta no tel dan email tourist guide kat sana.email dnas1010@gmail.com

    ReplyDelete
  37. salam puan, boleh share contact no tour guide ni? email: capri_laila@yahoo.com

    ReplyDelete
  38. Slm. .sis...blh tak saya dptkan no contact tourists guide..email:dzuliana.dzolkefli@gmail.com

    ReplyDelete
  39. Salam sis. Boleh bagi saya contact no tourist guide diHCM serta emailnya. Email pada hanimmohd60@ yahoo.com

    ReplyDelete
  40. salam sis...boleh bagi no contact tourist guide di Ho Chi Minh???ini emel saya aien.nurainzulkaflin@gmail.com..tq so much

    ReplyDelete
  41. Salam boleh bagi number contact tourist guide dekat sane tak?? Mak n ayah saya nak pergi sana this 2nd June. Ini email saya, shamimiaida300811@yahoo.com terima kasih.

    ReplyDelete
  42. Salam..bOleh email kan contact tourist guide yg akak guna ni tak? eza9977@gmail.com

    ReplyDelete
  43. assalam... minta tolong emailkan tour guide juga... emel: madie2773@yahoo.com.. tq

    ReplyDelete
  44. Assalam. Kakak teringin pulak nk kesana. Boleh bagi no tourist guide contact disana?
    No telefon akak 0127391806
    email : alliedmj@gmail.com

    ReplyDelete
  45. Nk no tour guide. Email: norshahnis_69@yahoo.com

    ReplyDelete
  46. Salam..bOleh msg kan contact tourist guide yg akak guna ni tak? 012 9528715

    ReplyDelete
  47. Salam,

    Boleh emailkan contact tour guide pada saya tak? nurizzatiramlan@gmail.com

    ReplyDelete
  48. A licensed Loan Lender, We offer Affordable Loan at 3% interest rate available for local and international borrowers, Are you seriously interested in getting a genuine Loan without stress? Do you need this Loan for business and to clear your bills? Then send us an email now for more details via:majidvijahlending@gmail.com


    LOAN APPLICATION FORM.

    (1)Full Name:
    (2)Country:
    (3)State:
    (4)Address:
    (5)Sex:
    (6)Occupation:
    (7)Amount needed:
    (8)Loan duration:
    (9)Loan purpose:
    (10)Telephone

    Email Us:(majidvijahlending@gmail.com)

    ReplyDelete
  49. boleh sy minta no telp dan alamat email tour guide disana yg bisa berbahasa melayu.mksh...

    ReplyDelete
  50. ini email sy nilamerawan@ yahoo.com

    ReplyDelete
  51. Assalam...boleh bg no.fon n email address tour guide x....tq..ni email sy ...libraz2809@yahoo.com

    ReplyDelete
  52. as salam puan, mohon jasa baik untuk memberi no tel atau email tour guide di ho chi minh? sms saya 0134343489. terima kasih.

    ReplyDelete